NSU priset 2022

 

Nyländsk Aftongala introducerades år 2014 som ett nytt koncept med en galafest med tre rätters middag, inbakat i en kväll med uppträdande av Nylands bästa talanger inom musik, dans och teater på en stor scen.  Med galakonceptet uppkom också NSU Priset; ett ärofyllt pris som tilldelas välförtjänta föreningsmänniskor i Nyland, framröstade av folket!

Vinnarna av alla kategorier koras under Nyländsk Aftongala 5.11.2022 i Dickursby Idrottshus, Vanda! Alla finalister blir inbjudna som hedersgäster till Nyländsk Aftongalan. Nu är det upp till er att gå in på länken nedan och nominera människor till de olika priskategorierna!

 

Nu är det upp till er att rösta fram årets vinnare (röstningen finns längre ner på sidan)! Röstningen stänger 25.10.2022.

 

Här är de nominerade 2022:

Årets Ungdom

Frida Sågfors

Frida spelade Benjamin Syrsa i årets Finns sommarteater pjäs. Hennes positivitet fick alla runtomkring sig att bli avslappnade och ha extra kul. Dessutom gjorde hon ett fantastiskt jobb med att skådespela Benjamin Syrsa, hon var verkligen ett större syskon åt Pinocchio!

Frida är 16 år gammal och studerar första året vid Gymnasiet Grankulla Samskola. Utöver Finns sommarteater har Frida medverkat i Esbo Lucia 2021. Just nu deltar hon i Kulturkarnevalens och FSU:s teatershowlabb som pågår under hösten. Därtill går hon i Teaterskolan i Esbo. Utöver att spela teater älskar Frida också att dansa, sjunga och umgås med sina vänner samt familj.

- - -

Hanna Klemt

Hanna kom som ny medlem med i Vanda Teaterförening och axlade direkt rollen som Rödluvan i sommarens produktion "Rödluvan i mångalet sällskap". Skådespelararbete med regissör och de övriga i ensemblen faller sig naturligt för Hanna. Med Hanna kommer en god anda av gemenskap både på och bakom scenen och hon är alltid redo att hjälpa där det behövs.

- - -

Lina Mickos

Linas första teatersommar på Lurens visar direkt att vi här har någon som kommer att synas och höras i teatersammanhang långt in i framtiden. Hon inte bara smälte in i gänget direkt, hon gjorde plats för sej och var inte rädd att komma med egna ideer.

 

Årets Veteran

Erja Lindfors och Beatrice Wallman

Denna superduo har:

* på 90-talet återaktiverat Malm svenska ungdomsförenings (MSUF) verksamhet för barn och unga, och återtagit huset Solhem i ungdomsföreningens bruk.

* på 00-talet startat och med olika förtroendeuppdrag lotsat projektet Fritidsverksamhet på svenska i norra Helsingfors, sedermera Norr om Stan rf, samtidigt som de inom MSUF utökat samarbetet mellan svenska föreningar i norra Helsingfors och samarbetet med staden.

* på 10-talet aktivt hållit liv i särskilt barn- och ungdomsverksamheten inom MSUF

* på 20-talet hårt och framgångsrikt kämpat för MSUF och föreningshuset Solhem genom pandemi, bortfall av hyresinkomster och diverse andra motgångar. Båda är fortsättningsvis, vid över 70 års ålder, aktiva inom MSUF och städar, målar, fixar och sliter i styrelsen med outsinlig vänlighet, optimism och värme. Dessa damer är förebilder i fråga om talkoanda, hembygdsengagemang och värda all tack, all respekt och alla utmärkelser som bara finns!

- - -

Tom Pallas

Motivering: 40 år på teaterscenen (Lurens, AV-teatern och Hindersby teater på svenska, Lapinjärven Teatteri på finska) samt diverse projekt på TV ( julkalender, reklamfilmer, statistroller) samt med en utstrålning som få i dessa kretsar.

- - -

Torolf Bäckman

Eldsjäl och aktiv under ett drygt halvsekel inom föreningen Skärgårdens Vänner i Snappertuna. Bl.a som ordförande under många år fram till 1994-2012. 

Initiativtagare och projektledare för ett flertal utvecklingsprojekt i hembyn Box i Snappertuna, Raseborgs stad. Projekt såsom bla tillbyggnaden av föreningslokalen Bygdestugan, skapandet av Box aktivitetspark inklusive servicebyggnad, mobil bastu för byns simstrand, Bygdestugans eftermiddagsverksamhet för skolbarn, Box Water Festival m.fl. Det totala värdet av offentliga understöd och bidrag till dessa projekt uppgår till en dryg halv miljon euro. Utöver denna finansiering bör beaktas betydande insatser av frivilligt oavlönat arbete av byborna och av Torolf Bäckman själv. 

Därtill har Torolf Bäckman varit ledargestalt för medborgarrörelsen för bevarandet av lågstadieskolan i Box. 

För närvarande styrelsemedlem i Västnyländska Ungdomsringen samt aktiv ordinarie funktionär vid Raseborgs sommarteater 

Styrelsemedlem i Nylands Byar 2002- 2021 

Styrelsemedlem i Leadergruppen Pomoväst i flera 2-årsperioder 

Styrelsemedlem i föreningen Finlands öar 2013-2021

Årets Talang

Alenia Lindholm

Knappt tioåriga Alenia Lindholm har hunnit medverka i ett antal tv-program och reklamer. Sommaren 2022 debuterade hon som teaterskådespelare i Finns Sommarteaters uppsättning av Pinocchio. På fritiden väljer Alenia oftast att skapa egna filmer och åka skateboard.

Hon gjorde ett fantastiskt arbete på scenen i Finns Sommarteater. Hennes begåvning och inlevelse är fenomenal!

- - -

Felix Lönnqvist

Trots sina unga år tog Felix Lönnqvist an sig det stora uppdraget att vara kapellmästare för VNURs produktion All Shook Up på Raseborgs Sommarteater 2022. Ingen lätt uppgift!

Han lotsade den 25 personer stora ensemblen genom de otaliga musikaliska numren samt basade över en 6 manna orkester.

Musikalen var en stor produktion och en musikalisk utmaning för sommarteatern som Felix skötte väldigt proffsigt och utmärkt. Felix Lönnqvist är en stor talang med erfarenhet av såväl det teatraliska som av det musikaliska på diverse scener i Västra Nyland och runt om i Finland, och han kommer att gå långt inom musikalvärlden!

- - -

Tage Stam

Tage gjorde sin första roll på Lurens 2003 i rollen som Aramis i De tre musketörerna med bravur nu efter nästan 20 år återkom han till Lurens i rollen som Tuomas i Sju bröder. Han gjorde den helt suverent med en sådan inlevelse som få gör. Han har alla möjligheter att göra flere stora roller i våra teatrar i framtiden.

Tage har dessutom med säker hand utfört det mesta grovbyggandet i årets scenografi. Snyggt jobb, exakt, pålitligt och hållbart. En outtröttligt positiv attityd har bäddat för ett gott samarbete. Ja, slutfestens hejdlöst roliga spex skrevs också av Tage. En sann mångsysslare och en värdig pristagare!

 

Årets Eldsjäl

Marianne Virkama

Marianne är en ovärderlig pärla i den av Södrik Svenskar rf drivna Lekskolan Sockans verksamhet. Hon har varit med sedan lekskolan grundades 1981 och brinner för det hon gör och har gjort vardagen alltid lite extra härlig för många kullar sockanbarn genom åren, och även för många tidigare sockanbarnens egna barn. Marianne värnar om naturen och gick utbildningen för Skogsmulleledare på 1990-talet och är nu med utbildar Skogmulle-och Skogsknytteledare i Finlands Svenska Idrotts regi. Många barn och familjer har fått njuta och ta del av naturen här på Lekskolan Sockan.

- - -

Nina Henriksson

Har under 30 år tid varit en betydade resurs på AV-teatern i biljettförsäljning, marknadsföring, caféet och som styrelsemedlem. Nina har också under åren medverkat på scenen. Ninas postiva humör och engagemang är en stor tillgång för AV-teatern

- - -

Robban Sederholm

Efter 30 år på Raseborgs Sommarteater och över 25 år aktiv med Tryckeriteatern är Robban Sederholm en stor eldsjäl inom Ringen.

Han har de senaste åren sett till att ett av Ringens största projekt rotts iland och lyckats. Tryckeriteaterns nya era i det nyss öppnade kulturhuset Fokus.

Han har varit den största eldsjälen för att hela kulturhusets byggprojekt gått framåt, främst ur användarnas synvinkel, som är ack så viktig. Han har satt otaliga timmar på att ungdomsringens nya utrymmen med tryckeriteatern, garderoben, kansliutrymmen samt studioscenen blivit till enligt det som krävs för verksamheten. Förutom en stor eldsjäl inom sommarteatern anser vi att tryckeriteatern i dagsform inte skulle finnas till eller fungera utan Robban.

Med yrkesstolthet, en enorm kunskap, ett stort kontaktnät och en vilja av stål får han otroligt mycket gjort. Och när tiden tar slut, så hittar han ändå några minuter extra att fixa saker som behöver fixas!

Därför ser vi honom som Årets eldsjäl!

 

Årets Förening

Liljendal UF

Motivering: Liljendal uf är säkerligen den aktivaste föreningen inom ÖNUF. Luffen har jobbat i tiotals år med arrangerande av revy, danskvällar, strumpdisco, loppis och samlartillfällen, olika programkvällar samt Liljendaldagarna. Fin lokal som dessutom erbjuder hobbyutrymmen för skolungdomar och andra. Ett bra talkogäng som får saker gjorda. Dessutom värdar för årets NSU-frågesportsfinal.

- - -

Norra Sibbo UF

Norra Sibbo Ungdomsförening grundades 19 maj 1902 och firar i år sitt 120-årsjubileum. Jubileumsåret firas med olika evenemang utöver den ordinarie mångsidiga verksamheten som föreningen upprätthåller. I ungdomsföreningen är ingen för ung eller för gammal, olika ålders mänskor blandas och trivs tillsammans på talkon, fester, pysselkvällar eller skidlopp för att nämna några plock från verksamheten!

NSU är en förening i byarna Borgby och Hertsby i Sibbo, den har ca 550 medlemmar och erbjuder verksamhet för alla ålders medlemmar, också över språkgränsen. NSU är en synnerligen aktiv och välmående förening trots sina 120 år! Utöver verksamhet på den egna föreningslokalen Viljan sköter föreningen om byns ishockeyrink, skidspår, fotbollsplan samt lekpark. NSU är viktig för byborna och byborna är viktiga för NSU!

Närmare info www.norrasibbouf.fi samt Facebook.

- - -

Södra Sjundeå UF

Södra Sjundeå UF har lyckats med det som alla föreningar kämpar med. På många håll kan det vara tufft att hitta frivilliga som på sin fritid vill driva en ungdomsförening, men det problemet har man inte i södra Sjundeå.

Ett generatsionsskifte där hela styrelsen de senaste åren bytts ut och verksamheten har blomstrat upp på nytt. Och detta mitt unders corona restriktioner. De äldre generationerna har lyckats bra då de yngre aktiva inom föreningen har velat fortsätta och ta över. De satsar på sin lokal Borgvik samt ny och nygammal verksamhet där.

- - -

 

 

Kategorier

Årets förening - En grupp som har vidareutvecklat verksamhet och där målmedvetenhet kännetecknar arbete.

Årets eldsjäl - En person som inspirerar och engagerar folk i sin omgivning, som aktivt får personer att delta.

Årets talang -  En person eller grupp som utmärkt sig speciellt inom teater, musik eller dans.

Årets ungdom - En resursperson (under 30 år) som nyligen aktivt engagerat sig i föreningsverksamhet.

Årets veteran - En person som under lång tid troget arbetat och slitit för sin förening.

 

Default