NSU PRISET 2023

 

NSU Priset utdelas till:

Årets veteran: Susanne Räihä

Årets ungdom: Hampus Koskelo

Årets eldsjäl: Sofia Kruskopf

Årets talang: Signe Lundén

Årets förening: Tenala UF

 

 

De nominerade 2023:

Årets Ungdom

Hampus Koskelo - Hampus är otroligt motiverad och gör allting fullt ut. En viktig stöttepelare i Finns teaterensemble som vill att alla ska ha det bra och försöker hjälpa på alla sätt han kan. Hampus är alltid på gott humör och har trots sina unga år en hel del ”pappavitsar” på lager vilket får alla på gott humör.

Med sin talang, iver och sitt engagemang gjorde han åter en fin insats i Madicken på Finns sommarteater och var en bärande kraft i pjäsen.

Elma Frisk - 11 år, har deltagit Finns sommarteater två somrar. Hon är glad, pigg och vänlig. Elma är också en programledarna för Estrids Bokklubb och juniorreportrar på Svenska Yles Watt (nyhetsprogram för barn). Elma har också spelat i mindre roller i flera TV-serier.

Elma är en glad och positiv skådespelerska, som redan i två år har inspirerat sina finskspråkiga vänner till den svenskspråkiga teaterns läktare. I alla roller lyser Elma med autenticitet och värme. Elma är ett entusiastiskt och skickligt teaterlöfte. Man kan se att hon älskar att stå på scen.

Peppi Lahtinen - gjorde under sommaren 2023 sin debut på sommarteaterscenen. Första steget inom sommarteater tog hon på Sommarteater i Tenala, var uppsättningen av den nyskrivna familjemusikalen "3 Grisar och den Stora Snygga Vargen" ägde rum. Hon har visats sig ha stort initiativtagande, stor potential och sådan skicklighet, att teaterkulturen ska känna sig ärad för att ha fått denna nykomling och ungdom på teaterscenen. Redan under sin första sommarteater har hon kunnat visat sådan naturbegåvning, att hon har redan börjat få andra scenerbjudanden. Alla förtjänar att få se Peppi, denna häftiga ungdom, på scenen.

 

Årets Veteran

Björn Sjögren - Bjösse är en dragande kraft i olika talkoarbeten, Raseborgs sommarteater, Tryckeriteatern mm. Han är en klippa som alltid ställer upp när det behövs och som är bra på att samla "gänget". Han har varit med i ca 50 (!) år, en verklig lojal veteran med stor dos humor och värme.

 

Kennet Lindholm - Kenneth är en glädjespridande person och som har stått på otaliga gånger på teaterscenen, bl.a. på olika revyer, Raseborgs sommarteater, Sommarteater i Tenala, inomhusteatrar osv. Han har genom alla sina år på scenen samlats på sig ett enormt bagage av erfarenhet och kultur, så han kan ses mer eller mindre som en av de mest lokalt kända kulturprofilerna i Västnyland. Senast kunde man se honom i den nyskrivna familjemusikalen "3 Grisar och den Stora Snygga Vargen" på Sommarteater i Tenala 2023, var hans medverkande uppskattades enormt inom både produktionen och publiken. Om vi känner honom rätt, så kommer vi gladeligen få se Kenneth Lindholm på diverse scener många år till. 

 

Susanne Räihä - Sussy ställer alltid upp då man behöver hjälp . Hon fixade Esbo Lucias krans, ordnade med kröningen, sydde förkläden åt Madicken och Lisabet och allt möjligt annat. Sussy är alltid på gott humör och hittar en lösning om man har ett problem. En riktig hjälte!

Har varit medlem i Hembygdens Vänner i Alberga sen slutet på 1980-talet. Satt med i styrelsen i slutet på 1990-talet och valdes till EBUFs ordförande 1998. Var sedan ordförande 1999 – 2003. Kom på nytt med i HVAs styrelse 2010 och var ordförande från 2013 – 2022= 10 år. Är fortfarande med i styrelsen.

Har också varit med och mindre ansvarig för kläderna på Glims/Finns sommarteater från 1995 minst 15 gånger.

 

Årets Talang

Kevin Saari - Kevin har medverkat både på Prästkulla revyn och några somrar på Sommarteater i Tenala, och han är som skapt för att vara på scenen. Han har bara på några år redan fått göra stora roller, och sommaren 2023 spelade han en av gris-syskonen i den nyskrivna familjemusikalen " 3 Grisar och den Stora Snygga Vargen" på Sommarteater i Tenala. Han tar gärna råd från andra, men har även visats sig ha en stor initiativförmåga för visa exemplariskt teaterutförande från nya perspektiv. Han vågar göra saker och han är inte rädd för utmaningar. Därför ses Kevin Saari som en stor talang. 

Astrid Moshagen - Astrid har i år gjort sin andra roll på Finns sommarteater. Rollen som Alva är inte direkt lätt som en plätt. Astrid spelade den snälla, men också stränga, barnflickan utmärkt och fick även använda sin fina sångröst i rollen. Även Alvas mera känslosamma stunder kändes äkta, inte minst då Madicken får hjärnskakning och Astrids rop, skrik och gråt hördes över hela Köklax. Astrid hade också den överlägset största mängden rekvisita av hela ensemblen, allt från klippor och koppor till kaffekvarnar och köttbullar skulle hon bära in och ut från scenen. Sammanlagt runt femtio attiraljer hade hon reda på, strongt. Astrid är en verklig skådespelartalang och kommer säkert ses innom teatervärlden snart igen!

Signe Lundén - Signes debut roll som Lisabet var en fullträff. Hon var ensemblens yngsta medlem (9 år) men visar otrolig talang som skådespelare, dansare och sångare. Dessutom med en komisk ”timing” som är få förunnat.

 

Årets Eldjäl

Sofia Kurskopf - brinner för både dans och teatern. Tack vare sitt stora intresse inom dans har hon medverkat i flera teater-produktioner runtom i svenskfinland. Även tack vare sin personlighet av glädjespridare och engagemang, så har hon blivit utdelat andra stora förtroendeuppdrag. Senaste årena har hon bl.a ansvarat för koreografi och sociala medier på Sommarteater i Tenala, samtidigt som hon har varit skådespelare på denne samma scen. Alla medverkande i produktionerna och alla i publiken har alltid upplevt stor glädje av hennes arbete. Därför kan man inte se henne annat än som en stor eldsjäl inom dans- och teaterkulturen.

Kjell Widlund - En riktig förenings eldsjäl!! Jobbar hårt för föreningen och verksamheten. Alltid den som är först på plats och den som sist lämnar föreningshuset. Har otaliga talkotimmar bakom sig. Kjell har varit föreningsaktiv så gott som hela sitt liv. Ser alltid positivt på föreningens framtid. En förebild för yngre föreningsmedlemmar!


Frej och Solveig Lindfors - har medverkat i LUF;s årliga Liljendalrevy, Solveig ända från begynnelsen 1978 och Frej från 1986. Båda var med och väckte liv i Grevnäs-Mickelspiltom UF på 90 talet, som då anslöts till ÖNUF med barnteater och ungdomsverksamhet. Till Lurens sommarteater kom Solveig 1982 och Frej 1986, och där har vi spenderat så gott som varje sommar - på scen eller bakom scen, som Lurens guide eller som dekorbyggare eller "trädgårdsmästare". "Allti finns he någa ti göra"-attityden. De ställer opp i vått och torrt, ser till att saker händer!

 

Årets Förening

Malm svenska UF - Förening arrangerar mycket program för hela famlijen som tex dramaklubbar för barn, famlijefest, regelbundna månadsträffar, samt traditionell julbasar.

Bildande Nöjen - Efter tre eländiga år orsakade av en enorm vattenskada i vårt föreningshus kan vi nu äntligen konstatera att vi är back in business! Vårt motto har varit att "tillsammans är vi starka, kryddat med lite fananamma", och det har vi levt upp till!

Nu fortsätter vi jobba för byagemenskapen, både för de yngre och de äldre, över språk- och kulturgränser samt samarbetet med andra föreningar. Föreningen är dessutom en baddare på frågesport!

Tenala UF - har jobbat hårt med att få igång verksamheten igen efter alla restriktioner och samtidigt påbörjat en generationsväxling då stora delar av styrelsen byttes ut.

Verksamheten under året har varit varierande och vi har testat oss fram för att se vad som fungerar. Dels har vi förstås tagit upp gamla traditioner och försökt starta upp dem igen, men vi har också testat på helt nya saker. Det har varit speciellt roligt att få med några av ungdomarna i högstadiet och hjälpa till med evenemang för de yngre! De har t.ex. ordnat lekar då vi har haft disco för lågstadiet.

Några exempel på vad vi hunnit med under året är: filmkväll, LAN-party och disco; gårdstalko, fönstertvätt och rivning av det gamla staketet; midsommarstång och julfest; loppis, julmarknad, och pysselkväll i samarbete med Raseborgs Pride.

 

Med tanke på det här tycker vi att föreningen uppfyller följande kriterier:

-Föreningen är en gammal förening som är på väg att åter starta upp verksamheten, eller en förening som annars genomgår en lyckad generationsväxling.

-Föreningen besitter bredd och variation och bedriver dessutom en mångsidig verksamhet, typ familjefester, riktade till alla åldrar.

-Föreningen lyckas fånga upp verksamhetsområdets tonåringar kring regelbunden och meningsfull sysselsättning.

 

 

 

Kategorierna är följande:

Årets förening - En grupp som har vidareutvecklat verksamhet och där målmedvetenhet kännetecknar arbete.

Årets eldsjäl - En person som inspirerar och engagerar folk i sin omgivning, som aktivt får personer att delta.

Årets talang -  En person eller grupp som utmärkt sig speciellt inom teater, musik eller dans.

Årets ungdom - En resursperson (under 30 år) som nyligen aktivt engagerat sig i föreningsverksamhet.

Årets veteran - En person som under lång tid troget arbetat och slitit för sin förening.

 

 

Nyländsk Aftongala introducerades år 2014 som ett nytt koncept med en galafest med tre rätters middag, inbakat i en kväll med uppträdande av Nylands bästa talanger inom musik, dans och teater på en stor scen.  Med galakonceptet uppkom också NSU Priset; ett ärofyllt pris som tilldelas välförtjänta föreningsmänniskor i Nyland, framröstade av folket!

Default