Nyländsk Aftongala introducerades år 2014 som ett nytt koncept med en galafest med tre rätters middag, inbakat i en kväll med uppträdande av Nylands bästa talanger inom musik, dans och teater på en stor scen. Med galakonceptet uppkom också NSU Priset; ett ärofyllt pris som tilldelas välförtjänta föreningsmänniskor i Nyland, framröstade av folket!
Ni kan läsa om årets nominerade längre ner på denna sida
Röstningsskedet är STÄNGT
Vinnarna avslöjas på Nyländsk Aftongala 19.10.2024
Linn Henriksson & Minea Kaustell
Linn och Minea har tillsammans tolkat rollen som Jim Hawkins i Skattkammarön på Lurens sommarteater. Tillsammans har flickorna gjort ett strålande arbete som Jim. Minea och Linn har gjort sina rollprestationer med glimten i ögat och hjälpt varandra på ett fint sätt att axla den tunga rollen som huvudrollsinnehavare.
Sebastian "Baba" Sjöblom
Baba har jobbat med ljus, ljud och teknik i alla sammanhang i många, många år och ger alla uppsättningar, evenemang och scener ett väl upplyst och professionellt utseende. Även Nyländsk Aftongala får sin glamour med hjälp av hans teknik!
I år berörde han publiken med bland annat sin ljussättning av pjäsen Skuggor från Ekåsen. Den lyfte pjäsens galna, glada, mörka och viktiga innehåll.
Sophie Lilja
Trots Sophies unga ålder (17 år) tilldelades Sophie en av de större rollerna i Raseborgs Sommarteaters uppsättning av De tre musketörerna sommaren 2024. Det var andra gången Sophie deltog i en teaterproduktion och fixade rollen som en av Frankrikes farligaste kvinnor Milady galant! Sophie visade en stor mognad och ett stort allvar för sin roll.
Hon har under året även visat sin skådespelartalang i Karelias uppsättning "Skuggor från Ekåsen". Hon har gjort en tidsresa där den förstnämnda pjäsen utspelar sig på 1600-talet, och den andra 1950 och 1970. Och framtiden kommer visa vilken fantastisk scenperson hon är!
Adina Kokkola
Adina var en förtjusande och rolig Baloo i Finns sommarteaters Djungelboken. Med sin otroliga scennärvaro, komiska "tajming" och starka sångröst vann hon publikens hjärtan. Adina är också en riktig kämpe som drog igenom en föreställning trots att hon skadat sig under första akten. Hon är den som får alla på gott humör och tar hand om hela ensemblen. En verkligt stor talang!
Adina visar stort intresse för teaterkonst, sång och dans.
För henne är alla uppdrag lika viktiga, små eller stora, och hon ger alltid sitt 100%. Hon uppmuntrar och stödjer andra och hjälper alltid till där det behövs.
Adina har i två år gjort ett gediget jobb på Finns sommarteaters scen. I år fick hon axla rollen som björnen Baloo och gjorde det med bravur. Hennes miner, gester och skådespel får en att vända sig dubbel av skratt och det är ett nöje att se henne spatsera på scenen.
Även bakom scen är Adina en riktig stjärna. Alltid ivrig, entusiastisk och snäll. Man får alltid en energiboost då man kommer till teatern och ser henne. En verkligen värdig person för priset.
Fanny Hellström
Fanny har engagerat sig i en stor del av EBUF:s verksamhet. Hon har bl.a. dragit Kutaklubben, hållit matlagningskurser, fungerat som produktionsassistent på Finns sommarteater och dessutom sammanställt och skrivit Finns och Glims sommarteaters historik. Fanny har varit ett otroligt stöd och har aldrig sagt nej då man bett om hjälp.
Felicia Wadenström
Felicia är en motiverad och inspirerande basist, engagerad i ett flertal sammanhang inom Västra Nyland, men även i Helsingfors.
Hon har under år 2024 blivit utexaminerad musiker från Pop- och jazzkonservatoriet i Helsingfors och har redan ett namn inom musikfältet. Hon har även varit aktiv på Raseborgs Sommarteater, senast denna sommar i De tre musketörerna som basist, vilket blir hennes fjärde år på sommarteatern.
En pålitlig och härlig medmänniska, som alltid ser till att alla får synas och höras!
Frida Hagman
Frida har under sommaren varit en drivande kraft för trivseln och samhörigheten på Lurens. Frida har med sitt glada och positiva sätt hjälpt och fixat på de ställen det funnits behov. Med sitt engagemang har Frida sett till att alla som medverkat på Lurens haft det bra.
Mia Portin-Söderholm
Vanda Teaterförenings ordförande Mia Portin-Söderholm håller humöret uppe i hos alla både styrelsen och i sommarteaterns ensemble. Sommaren 2024 spelade hon både huvudrollen, agerade som regiassistent, scenograf och rekvisitör. Hon peppar och påminner och styr med en vänlig men bestämd hand. Trots många utmaningar så ser hon varje år till att allt är klart till premiären och tappar aldrig fattningen när andra kanske redan är på väg att ge upp.
Sandra Aspelin
Sandra Aspelin har jobbat som producent på EBUF sedan hösten 2022 men hon var även med på Glims sommarteaters scen för ca 20 år sedan så EBUF:s verksamhet och många medlemsföreningar var bekanta sedan förut. Sandra bodde många år här emellan i Vasa, där hon jobbade som lärare inom småbarnspedagogik och var på fritiden aktiv både inom Korsholms teaters samt Smedsby Uf:s styrelser och teaterverksamhet.
På EBUF jobbar Sandra främst med Finns sommarteaters produktioner men hon är också Esbo Lucias ”luciamamma” och så ansvarar hon för barn- och ungdomsklubbar och workshops som ordnas längs med hela året samt för föreningens andra evenemang. Hela Sandras familj brinner för teater och har flera gånger stått på scen både tillsammans och enskilt. Sandra har alltid gjort allting från att sy kläder och måla scenografi till att koreografera danser eller leta upp rekvisita ända till sent på natten, om det har behövts för teaterns bästa. Nu jobbar hon lika hårt och dedikerat för Finns sommarteater och EBUF.
Backgränd Hembygdsförening
Föreningen är mycket aktiv och ordnar många och olika evenemang för alla åldersgrupper. Backgränd HBF har lyckats skapa en stark gemenskap i verksamhetsområdet och mycket engagemang.
Föreningen har även satsat mycket på att renovera sitt föreningshus Backdala och att kontinuerligt uppdatera utrustningen i den. Föreningen jobbar aktivt för hela sitt verksamhetsområde och inte endast för sina medlemmar och har lyckats skapa en stark byagemenskap. Backgränd gbf firar 100 år 1924.
Fallåker
Det har varit bråda tider på Fallåker under de senaste åren. Efter att föreningshuset 2023 återdonerats till föreningen av Svenska Folkskolans Vänner satte vi igång med att göra huset mer miljövänligt och tillgängligt.
Sommaren 2023 installerades solpaneler på husets tak, samt luftvärmepump i gårdskarlens lägenhet. Ett väldigt projekt har varit att byta ut den huvudsakliga formen för uppvärmning av huset från oljevärme till jordvärme. Det innefattade att vi under våren 2024 tog bort oljebehållaren från marken, monterade ner alla gamla elektriska element i huset, borrade jordvärmebrunnar och drog helt nya vattenburna värmelinjer i hela huset. Den gamla oljepannan, stor som ett lokomotiv, ersattes av en ny jordvärmepump. I samband med detta byggde vi också om den existerande herrtoaletten så att den nu är anpassad för rörelsehindrade, nånting som planerats redan länge. Följande etapp blir att byta ut de slitna gamla plastmattorna i tamburen, så att det ser snyggt ut när man kommer in också. Det kommer att hända under hösten 2024. Sedan passar det bra att välkomna medlemmar och publik till Fallåker igen.
Karis UF
Karis ungdomsförening firar 125 år i år. Detta är ingen självklarhet eftersom det för ca 10 år sedan fanns tankar på att lägga ner föreningen och sälja föreningshuset Borgkila. Så skedde inte, utan Karis uf lever vidare tack vare nya krafter och ett digert och mångårigt renoveringsprojekt. Idag är Borgkila eller "Filttoss'n” som huset också kallas ett populärt ställe för allt från kalas och dop till föreläsningar. Föreningen är mitt i ansökningsprocessen av ny egen verksamhet och ämnar göra en teaterproduktion men tampas också med lyxproblemet att koordinera verksamheten bland de dagar då huset inte är uthyrt för annan verksamhet.
Att föreningen arrangerar vårdans och/eller höstdans med middag är något som medlemmarna årligen ser fram emot och besöker. I oktober arrangeras även en festlig mottagning inför höstdansen med anledning av att KUF firar 125 års jubileum.
Årets förening - En grupp som har vidareutvecklat verksamhet och där målmedvetenhet kännetecknar arbete.
Årets eldsjäl - En person som inspirerar och engagerar folk i sin omgivning, som aktivt får personer att delta.
Årets talang - En person eller grupp som utmärkt sig speciellt inom teater, musik eller dans.
Årets ungdom - En resursperson (under 30 år) som nyligen aktivt engagerat sig i föreningsverksamhet.
Årets veteran - En person som under lång tid troget arbetat och slitit för sin förening.
Juryns (dvs NSU styrelse) röster utgör 50% av poängantalet, och folkets röster utgör den andra hälften.